Mikä on uutta

Tervetuloa Cosmopolitanin keskusteluihin!

Osallistu keskusteluihin joko anonyymisti tai omalla nimimerkilläsi. Luethan keskustelualuuen säänöt täältä. Tervetuloa mukaan!

Voit aloittaa uuden keskustelun siirtymällä valitsemallesi keskustelualueelle ja kirjoittamalla suoraan punaisen vaakapalkin alapuolelle ("Kirjoita viestisi tähän").

Rekisteröi käyttäjätilisi foorumille klikkaamalla tästä!

Diabeteksesta

  • Keskustelun aloittaja Vierailija
  • Aloitettu
V

Vierailija

Vieraileva tähti
#1
Millä kokeella diabetes todetaan, tavallisella verikokeella vai jotenkin muuten? Olen huolestunut erinäisistä oireista mutta ravasin talvella 2011 useasti lääkärissä eikä silloin löydetty mitään... Pitäisikö mennä uudestaan ja pyytää jotain tiettyä koetta vai mites...
 
V

Vierailija

Vieraileva tähti
#2
Tottakai kannattaa mennä lääkäriin jos on huolestunut, kyllä he siellä tietävät mitä testejä pitää tehdä.
 
V

Vierailija

Vieraileva tähti
#3
No vaihtoehtona on ottaa verinäyte seulonta, jolloin voit joutua ottamaan paastona (aamuisin) verensokeria aamuisin. Saat siis laitteet kotiisi ja ohjeet mukaan.
Toinen tutkimus on tietysti rasitus testi, jossa käytetään joko juoksumattoa, askellusta tai esim soutulaitetta. Välillä annetaas sokerinestettä, jota juot ja mittailaan verensokeria. Koe aloitetaan niin, ettet ole syönyt mitään aikaisemmin.
Sitten on vähiten käytetty mittari, joka mittailee päivänmittaan verensokeriasi tikulle, joka sitten tallentaa lukemia päivän mittaan ja se annetaan lääkärille joka tulkitsee sen. Vähän niinkuin Holter mittaus, mutta verensokerista.
 
V

Vierailija

Vieraileva tähti
#4
Diabetes todetaan pienellä verinäytteellä joka otetaan sormenpäästä. Toki jos puhut kakkostyypin diabeteksesta silloin saattaa toteaminen olla vaikeampaa.
 
V

Vierailija

Vieraileva tähti
#5
timanttityttö sanoi:
Diabetes todetaan pienellä verinäytteellä joka otetaan sormenpäästä. Toki jos puhut kakkostyypin diabeteksesta silloin saattaa toteaminen olla vaikeampaa.
"Jos diabeteksen oireet ovat selvät, taudin toteamiseen riittää milloin tahansa (ilman paastoakin) tehty plasman sokeripitoisuuden määritys, jonka tulos ylittää 11 mmol/l (vastaa 2 tunnin sokerirasituskokeen raja-arvoa taulukossa 1).

Ilman selviä oireita on kyse diabeteksesta, jos plasman sokeripitoisuus on toistuvasti lisääntynyt aamulla kahdeksan tunnin paaston jälkeen. Tällöin diabeteksen toteamiseen vaadittava plasman sokeripitoisuus on vähintään 7,0 mmol/l. Tarvittaessa käytetään edelleen myös kahden tunnin sokerirasituskoetta diabeteksen diagnoosin varmistamiseen." Terveyskirjasto

kaikissa tpauksessa ei riitä kapilaari eli sormenpäästä otettava verinäyte. Lisäksi rasitustestiä suositaan jostain syystä nykyään joissain tapauksissa.
 
V

Vierailija

Vieraileva tähti
#6
Jos huolestuttaa, kannattaa ostaa kotiin oma verensokerimittari. Se maksaa noin 15-30€ ja sisältää mittarin, neulat sekä liuskoja. Liuskat maksavat erikseen ostettuna varmaan jotakin yli 50€ luokkaa, joten halvemmaksi tulee ostaa melkein aina uusi mittari. :D Siten pystyt aluksi itse katsomaan paastoarvot jne. Noin kaksi tuntia ruuan jälkeen verensokerin pitäisi palautua 3.5-6 mmol/l. Jos se on kaksi tuntia aterian jälkeen tuon yli, niin kannattaa huolestua. Eli verensokerimittaria ostamaan :)